Hoppa till innehåll

Tankesmedjan Digital Utmanings samlade slutsatser

Av admin

Tankesmedjan Digital Utmaning startades av IT&Telekomföretagen i september 2015 och verkade till juli 2017, med uppdrag att lyfta fram, diskutera och problematisera frågor och utmaningar som digitaliseringen för med sig.

Stockholm möter x-road

Av Lars Lundberg

Måndagen den 22a maj samlades ett 40-tal IT-chefer och andra digitaliseringsintresserade i Stockholms Stadshus för att få veta mer om den nationella estniska plattformen x-road, en digital portal som täcker i stort sett alla kontaktytor en medborgare kan tänkas behöva – alltifrån vård- och läkarkontakter till skattedeklaration och bilregister. Hur har Estland lyckats bli så framgångsrika på digital samhällsnytta, och vad kan vi i Sverige lära och kanske ta efter?

Debatt: Sverige kan inte leva på gamla meriter

Av admin

Vår nya rapport visar att det finns skäl till oro för utvecklingen inom digitalisering i vårt land. Det är hög tid att välja hur vi förhåller oss till den strukturomvandling som digitaliseringen ofrånkomligen innebär, skriver David Mothander förbundsdirektör IT&Telekomföretagen och Nima Sanandaji rapportförfattare i Dagens Samhälle idag.

Produktivitet i vård och omsorg: Det tredje rådslagets slutsatser

Av admin

Tankesmedjan Digital Utmanings tredje rådslag har under perioden juni till september diskuterat och problematiserat på vilket sätt digitaliseringen påverkar vården och omsorgen, och om den kan nyttjas för att öka både produktiviteten och kvaliteten. Den 5 oktober presenterades rådslagets slutsatser för en fullsatt lokal.

Arena Välfärdsteknologi reser vidare: mot Välfärdsteknologiforum!

Av admin

2013 startade IT&Telekomföretagen Arena Välfärdsteknologi, med det huvudsakliga syftet att utgöra en arena för dialog och diskussion mellan IT-branschen och andra aktörer inom välfärden. IT&Telekomföretagen och branschen såg den stora potential IT har att bidra till bättre och mer effektiv vård och omsorg, men att det trots många initiativ på området föreföll vara svårt att få spridning av dem.

När fibern kom till byn…

Av Ellinor Bjennbacke

Har spenderat ett par (mycket regniga) veckor i nordvästra Jämtland. Och i brist på sol och värme har mycket av aktiviteterna handlat om stugsittande; läsning framför braskamin och djupdykningar i diverse streamingtjänster. Och i en del av Sverige där mobiltäckningen (i bästa fall) stavas EDGE, så är såklart fiber en förutsättning för min kulturella förströelse dessa regniga sommardagar. Men det är självklart så mycket mer än så. Höghastighetsbredband möjliggör distansarbete (när närmaste större tätort ligger ca 11 mil bort), skapar förutsättningar för turistverksamhet (att försöka betala med kort på en svajig ADSL-uppkoppling är inte det lättaste…) och alla typer av näringsverksamhet för den delen (utan bredband hade den återinvigda lanthandeln i grannbyn varit ett minne blott…). Verksamheter som genererar jobb och som möjliggör för personer att fortsatt kunna bo och verka på landsbygden.